sign4Dsign ontwerp & drukwerk

doelgerichte creativiteit
functionele vormgeving
met verstand van zaken

 

Even voorstellen...

 

 

ontwerper, grafisch vormgever

Hoe het begon

Ontwerpburo sign4Dsign is de werknaam waaronder ik, Oopke Nieland, opereer. Ik ben geboren in Assen en opgegroeid in Vledder (gemeente Westerveld). Al in de eerste klassen van de lagere school was ik een "betaalde illustrator" omdat ik veelal een stift of puntenslijper o.i.d. cadeau kreeg als ik voor klasgenootjes iets tekende. Toen zei ik al dat ik later tekenaar wilde worden en dat is ook min of meer uitgekomen, zie ook mijn beeldblog. En hoewel ik twee etuis vol met stiften "verdiend" had, bleven potlood en gum mijn favorieten: even gummen omdat het altijd beter kan!
 

Met handen en voeten

Na het gymnasium heb ik atheneum eindexamen gedaan in Steenwijk. Toch hebben de klassieken (en geschiedenis in het algemeen) altijd mijn interesse gehouden. Bovendien heeft mijn taal inzicht veel gehad aan met name Latijn. Ook met mijn handen kon ik aardig werk afleveren met tekenen en handvaardigheid. En dan die voeten: in deze periode was ik ook altijd aan het voetballen en is mijn passie voor muziek ontstaan, maar naar de maan lopen (oftewel: "the moonwalk") is me nooit gelukt. 
 

Doelgerichte creativiteit

Aan de TU Delft heb ik industrieel ontwerpen gestudeerd. Omdat ik altijd graag tekende en goed in handvaardigheid was, was deze studie een goede combi met mijn bèta examenpakket. Creativiteit doelgericht leren inzetten. Ook tijdens mijn technische studie was ik al vaak met logo ontwerpen bezig en heb ik diverse grafische (keuze)vakken gevolgd bij Ootje Oxenaar en Paul Mijksenaar. Op m'n twintigste ben ik ook nog eens aan gitaarspelen begonnen (zelfstudie) omdat de luchtgitaar te weinig voldoening gaf, zeker bij het kampvuur.
 

Multidisciplinair

Na mijn afstuderen en militaire dienst heb ik eerst op een technische tekenkamer gewerkt en daarna als werktekenaar in een flexo drukkerij in Ommen. Na nog eens een paar jaar als DTP'er in Dwingeloo en Meppel ben ik me vol op sign4Dsign gaan storten, dat al enige tijd op de achtergrond draaide. Behalve 2D grafische vormgeving heb ik ook in 3D gewerkt voor verbouwtekeningen voor woningen in Vledder en Hilversum en maatwerkmeubilair. Daarnaast was ik met bands bezig: eerst covers spelen, maar later ook eigen (rock)songs met nederlandse teksten geschreven en een CD opgenomen. En natuurlijk de hoesjes en affiches maken! Dankzij deze veelzijdigheid word ik creatief niet snel overvraagd.
 

Verstand van zaken

Ik heb brede interesses van muziek tot sport, van techniek tot geschiedenis, van wetenschap tot cabaret, van vreemde culturen tot kookkunsten en van politiek tot natuur. Dankzij mijn brede algemene ontwikkeling ben ik een goede gesprekspartner en klankbord voor mijn klanten en kan ze, waar nodig, helpen om zaken scherp te krijgen of beter te presenteren. Als je vorm geeft aan (commerciële) communicatie, dan is het wel zo handig als je ook 't nodige verstand van zaken hebt.